Terugblik DEMAND learning community bijeenkomst 24 januari

Op 24 januari vond de tweede DEMAND learning community bijeenkomst plaats. Het doel? Om met de gehele community de eerste resultaten van de werkgroepen met elkaar te delen, inzichten te krijgen in waar we elkaar kunnen aanvullen en versterken, en op zoek te gaan naar mogelijke nieuwe initiatieven. Deze tweede bijeenkomst werd niet alleen bijgewoond door de huidige deelnemers van de werkgroepen, maar ook door twee nieuwe deelnemers (GorillaIT en NZa) en overige geïnteresseerden. Deze netwerkuitbreiding en bijeenkomst reflecteert precies waar DEMAND voor staat: samen groeien door het bundelen en uitwisselen van kennis. 
 
Terugblik op het afgelopen jaar 
De bijeenkomst werd afgetrapt door Astrid Hoge, academiedirecteur van de Academie IT- en Mediadesign (AIM) bij de HAN. We blikten terug op de highlights van het afgelopen jaar en op de groei die we samen hebben bereikt. DEMAND is inmiddels uitgegroeid tot een onderzoekstraject waarbij 3 hogescholen, 13 partners en 2 nieuwe deelnemers bij betrokken zijn, met daarbij 7 werkgroepen die gezamenlijk werken aan een gemeenschappelijk doel: het verder brengen van kennis op het gebied van beschikbaarheid en kwaliteit van data. Een belangrijk onderdeel is het opzetten van een online kennisplatform op het gebied van AI engineering, data engineering en data management. Ook zijn er twee SIGs (Special Interest Groups) ontstaan: BOMOS (Beheer- en OntwikkelModel voor Open Standaarden) onder leiding van Erwin Folmer en Data-Architectuur Hoger Onderwijs onder leiding van Pien Welraven. 

Work in progress 
Onder leiding van Stijn Hoppenbrouwers blikten we kort terug op de eerste vraagarticulatie die in januari 2024 plaatsvond en bespraken we de deliverables voor de werkgroepen voor het komende jaar.  
 
De DEMAND werkgroepen bevinden zich nog in de beginfase. Het gezamenlijke doel van DEMAND staat vast, maar de vorm van de werkgroepen is nog in beweging. Naarmate de werkgroepen hun focus vinden, kunnen mensen komen en gaan. We houden het voorlopig bij de huidige werkgroepen, maar de labels kunnen veranderen: 

  • Data Governance (o.l.v. Donné de Ruijter) ​ 
  • Data Ethics & Privacy (o.l.v. Theo Theunissen)​ 
  • Data Semantics (o.l.v. Maarten Ketelaars)​ 
  • Data Platforms & Pipelines (o.l.v. Pieter Zeilstra)​ 
  • Data Exploration & Visualisation (o.l.v. Mettina Veenstra/Ludo Cornelissen)​ 
  • MLOps & LLM Engineering (o.l.v. Petra Heck/Leon Schrijvers)​ 

Inzichten uit de vraagarticulatiesessie 
In plaats van te focussen op labels, lag de focus op het in kaart brengen van problem statements en mogelijke oplossingen binnen de werkgroepen, en hoe de werkgroepen hierin elkaar kunnen ondersteunen en aanvullen. Hoe? Wederom door middel van een vraagarticulatiesessie. Deze sessie werd geleid door Stijn Hoppenbrouwers (Professor Data & Knowledge Engineering bij de HAN) en Kees van de Sant (HAN-project manager van DEMAND). De deelnemers konden input leveren op twee punten: 1) hoe de probleemstellingen van andere werkgroepen zich uiten binnen hun eigen werkgroep en 2) aan welke tools zij behoefte hebben.  

Een van de belangrijkste conclusies van deze vraagarticulatiesessie: hoewel iedere werkgroep zijn eigen focus heeft, zijn er veel raakvlakken tussen de werkgroepen. 

Zo speelt binnen de werkgroep Data Ethics & Privacy de vraag: ‘’Hoe word je een betere professional door ethische overwegingen mee te nemen in je besluiten?’’. Dit is een belangrijke vraag die niet alleen relevant is binnen de Data Ethics & Privacy werkgroep, maar ook bij de overige werkgroepen op hun eigen manier speelt. Zo zijn binnen de LLM Engineering werkgroep ethiek gerelateerde vragen aan de orde als ‘’hoe om te gaan met transparantie in AI’’ en ‘’hoe pakken we slecht ontwikkelde guardrails bij chatbots aan’’. Door middel van onze gedeelde kennis en ervaringen komen we samen tot nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen. 

Ook was er tijd en ruimte voor de werkgroepen om in te zoomen op hun eigen vraagstellingen. Dat deden we aan de hand van presentaties van de werkgroepleiders. De werkgroepen brachten in kaart welke problem statements er spelen, gaven concrete praktijkvoorbeelden van deelnemers die zich met deze vraagstellingen bezighouden en welke tools hiervoor nodig zijn.  

Het event werd afgesloten met een borrel bij het sfeervolle Robbers & Van den Hoogen waar we tevreden konden terugblikken op een geslaagde tweede community bijeenkomst en alweer nieuwe ideeën voor DEMAND kwamen opborrelen. 

Save the date: 22 mei 2025 
Samen werken we naar een gezamenlijk doel binnen DEMAND: het ontwikkelen van een toolbox  met nieuwe toepasbare digitale technologieën en methodologieën die bijdragen aan optimalisatie van dataketens in private en publieke organisaties. Data is continu in beweging, en DEMAND is dat ook. Met nieuwe mogelijke oplossingen komen weer nieuwe vragen en vice versa. Daarom houden we de lijntjes kort en komen we geregeld bijeen om de meest recente inzichten te delen. De volgende DEMAND learning community bijeenkomst is gepland op 22 mei 2025. Wil je in de tussentijd op de hoogte blijven van onze laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan hier in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief. 

nl_NL