DEMAND werkt aan een community waar kennis over data gehaald en gebracht wordt. Binnen de community zijn zeven werkgroepen opgesteld. Maar hoe zien de kaders van die werkgroepen eruit? Waar gaan de werkgroepen zich op focussen? En hoe kunnen we hierin onze gezamenlijke kennis en vaardigheden bundelen? Die vragen stond centraal tijdens het eerste DEMAND Community Event op donderdag 26 september bij de HAN in Arnhem.
De bijeenkomst werd afgetrapt door een introductie over de kaders van DEMAND door Stijn Hoppenbrouwers (Lector Data & Knowledge Engineering) en Kees van de Sant (Projectmanager).
Stijn en Kees legden de fasering van de werkgroepen uit met de daarbij horende activiteiten en deliverables voor de werkgroepen. Per thema is ruimte voor een aantal casussen met aspecten die relevant zijn voor DEMAND.
Om die casussen in kaart te brengen, gingen een aantal werkgroepen afzonderlijk in break-out sessies aan de slag over:
- Data Semantics (onder leiding van Maarten Ketelaars)
- Data Platforms & Pipelines (onder leiding van Pieter Zeilstra)
- MLOps/LLM Engineering (onder leiding van Petra Heck en Leon Schrijvers)
- Data Ethics & Privacy (onder leiding van Theo Theunissen).
Het doel van de break-out sessies was om de kaders in eigen context te plaatsen en tot een passende werkwijze te komen. De werkgroepen bespraken welke problemen er spelen in hun expertisegebied en welke tools ontbreken om deze problemen op te lossen.
Tot slot deelden de werkgroepen hun conclusies centraal. Zo focusten de Data Ethics & Privacy en Data Semantics werkgroepen zich op de definities van hun onderzoek – waar hebben we het over met ‘ethics en privacy’ en ‘semantics’ en wat lossen we op? In de werkgroep Data Platforms & Pipelines was de conclusie dat er sprake is van een overweldigende keuze, waardoor bedrijven door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn te veel tools en functionaliteiten. Een voorbeeld om dit probleem op te lossen: Een platform om bedrijven te helpen welke tool het beste voor hen is.
Door in break-out sessies met elkaar te sparren is het fundament gelegd voor toekomstige bijeenkomsten. Daarin gaan we als werkgroepen dieper in op problem statements en bijpassende oplossingen.
Het event werd afgesloten met een borrel waarbij menigeen nog verder discussieerde over de inhoud van DEMAND. De deelnemers konden tevreden terugblikken op een geslaagde eerste community bijeenkomst.
Het volgende DEMAND Community Event is op 24 januari. Ontvang je onze nieuwsbrief al? Dan kun je binnenkort een uitnodiging verwachten voor de volgende community bijeenkomst per mail. Sta je nog niet op de lijst? Meld je dan hier aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.